CARROM

Carrom je društvena igra na tabli poreklom iz Indije. Neki od elemenata igre su slični bilijaru, vazdušnom hokeju ili klikerima. Laka je za razumevanje, zabavna za igru i pogodna je kako za decu, tako i za odrasle. Spada među omiljene društvene igre u svetu u kojima se uživa sa porodicom i prijateljima.

 

 

carrom srbija 04

Cilj igre je da se pomoću strajkera ubace svi svoji žetoni u bilo koju od rupa, pre nego što to učini protivnik. Mogu da je igraju dva igrača – jedan protiv drugog, ili četiri igrača – dve ekipe po dva igrača, jedna protiv druge.

 

 

 

 

 

Carrom je jedna od najpopularnijih društvenih igara u Indiji, gde je trenutno igra oko 20 miliona ljudi. To je igra koja se zasniva na naučnim principima fizike i geometrije. Pored mentalne i fizičke sposobnosti, zahteva i poznavanje uglova, spretnost, oštar vid, samokontrolu i dobru koncentraciju.

 

carrom rs 04

Širom sveta postoje mnogobrojne Carrom organizacije i međunarodna takmičenja. Najzastupljeniji je na azijskom kontinentu i to u Indiji, Japanu, Koreji, Maldivima, Pakistanu, Šri Lanci i Bangladešu. Na evropskom kontinentu se najviše igra u Nemačkoj, Švajcarskoj, Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji i Poljskoj. Takođe se aktivno igra u SAD i Kanadi.

 

 

Udruženje Carrom Srbija je osnovano 2014. godine sa ciljem popularizacije i promocije igre, kao i organizovanja takmičenja na domaćem i međunarodnom nivou. Takođe se zalaže za povratak popularnosti društvenih igara i ostvarivanje neposrednog kontakta među ljudima kroz igru i druženje.

 

carrom srbija 31

 

Udruženje Carrom Srbija je prvi i trenutno jedini proizvođač tabli za Carrom u Srbiji.