ISTORIJA

Veruje se da Carrom potiče iz Indije, iako ne postoje konkretni dokazi za to. Još tokom 18.veka su ga Maharadže igrale u svojim palatama. Postao je veoma popularan, a naročito posle Prvog svetskog rata. Početkom 19.veka su se u različitim državama Indije održavala takmičenja na državnom nivou.

 

istorija karoma 1

 

Prvi ozbiljni Carrom turniri su počeli da se održavaju u Šri Lanci 1935. godine. Već 1958. godine Indija i Šri Lanka su formirale zvanične federacije Carrom klubova i sponzorisane turnire sa dodelom nagrada. Rangiranja timova u Indiji su počela 1956. godine, a prvo takmičenje između reprezentacija Indije i Šri Lanke je održano 1960. godine. Nakon toga, regionalna takmičenja su organizovana u Pakistanu, Avganistanu, Maleziji i Maldivima.

 

istorija karoma 2

 

Carrom je počeo da se pojavljuje tokom 1960-ih godina u domovima i klubovima širom Evrope. Do 1970-ih počeo je komercijalni uvoz tabli iz Indije, nakon čega su organizovani turniri u Švajcarskoj, Nemačkoj i Holandiji.

 

istorija karoma 7

Carrom postaje sve popularniji širom sveta i danas se igra u više od 50 zemalja. Na međunarodnom nivou je pod kontrolom i nadzorom Međunarodne Carrom Federacije (International Carrom Federation – ICF) i odgovarajućih kontinentalnih federacija.

 

 

 

Pokret za formiranje ICF je dobio zamah tokom 1980-ih. Prvi kongres je održan 1988. godine. Prvi međunarodni turnir u Evropi je organizovan 1989. godine gde su učetvovali Indija, Šri Lanka, Maldivi, Nemačka, Švajcarska i Holandija.

 

istorija karoma 3

 

Najvažniji događaj u objedinjavanju Carrom igrača širom sveta je bio usklađivanje pravila igre od strane ICF. Ranije su igrači iz raznih zemalja igrali po različitim pravilima, što je onemogućavalo međunarodna takmičenja. Sa stvaranjem unificiranih Carrom pravila omogućeno je da igrači iz svih zemalja igraju po istim pravilima. Tako je stvoren međunarodni Carrom standard.